Saturday, September 4, 2010

Resipi - Gulai Ikan Tongkol + Ikan Masin


Salam...

Semalam my sister called and asked me to cook the Gulai Ikan Tongkol + Ikan Masin...Dia of course tak sempat masak sebab busy berniaga. So, she said, she'll buy all the ingredients...so, aku tukang masak jek...sian kakak aku tu..

So, nak share la resipinya kat bawah ni...kalo yg mana dah expert tu, maybe leh bg tips nak kasik sedap lagi..Resepi ni utk 5 orang k...

Gulai Ikan tongkol:

Bahan2 -

Ikan tongkol - 5 ekor ( potong 2@ 3, tgk kebesaran ikan)
Ikan masin - suka ati jenis apepun
1 biji kelapa - Santan - nak pekat letak byk...kalo nak cair, letak sket....
Asam gelugor - 3 keping ( depend nak masam lebih ke x )
Bawang merah - 3-4 bijik (tumbuk halus)
Cili Kering ( yg dah blend )
Garam
Gula

Sayur ( optional - leh rebuas berasingan):
Timun
Nenas
Kacang pjg
Terung
Cili api

Sambal lada: (blend je seme kecuali nenas n bwg besar)

Cili api ( merah and hijau)
Cili besar ( merah and hijau)
Limau kasturi
Gula
Garam
Nenas & bwg besar (- potong kiub)




Memula, masukkan santan dalam periuk....nampak cam panas sket, masukkan ikan tongkol....biarkan mendidih sket, masukkan asam keping, cili kering and bawang yg telah ditumbuk.Pastu masuk garam n gula secukup rasa..Then, masuk ikan kering....last skali, masukkan sayur2 yg telah direbus tadi....Masak kasi seme sebati...baru hidangkan dengan nasi putih + sambal lada.

Sedap wooo....

No comments:

Post a Comment